lauantai 13. tammikuuta 2018

Jalokivet, joiden suosio on kasvamassa

Yhä useampi jalokivikoruista kiinnostunut on huomannut, että maailmassa on muitakin kaunita jalokiviä kuin perinteiset timantti, rubiini, safiiri ja smaragdi.

Topaasi on arvostettu jalokivi, joka esiintyy värittömänä, keltaisena, vihreänä ja vaaleanpunaisena, mutta ehkä sinisen eri sävyt ovat ne, jotka liitetään yleisimmin juuri topaasiin. Harvinaisempia ja arvokkaimpia ovat erityisesti oranssinpunertavat kivet, joita kutsutaan myös Imperial -topaaseiksi. Kuriositeettina voidaan mainita, että Suomestakin voi löytää topaasikiteitä mm. Orivedeltä, Eräjärveltä ja Eurajoelta.



Turmaliineissa on tarjolla jalokivimaailman laajin väriskaala läpinäkyvästä värittömästä täysin läpinäkymättömään mustaan. Lisäksi turmaliinit voivat olla kaksi- tai monivärisiä niin pituus-, leveys- kuin paksuussuunnassakin. Sähkönsininen Paraiba -kaikkein turmaliini on arvokkain.



Spinellillä on upea loise ja se on kestävä jalokivi. Spinellejä löytyy monissa eri väreissä, mutta arvostetuin on pinkki, jossa on hieman oranssia sävyä. Koska spinellit ovat harvinaisia jalokiviä, eivät ne ole kovin tunnettuja. Monet kuuluisat rubiineiksi luullut historialliset jalokivet esimerkiksi hallitsijoiden kruunuissa ovat osoittautuneet spinelleiksi.



Peridootille tyypillinen väri vaihtelee vaalean vihreästä tummempaan oliivinvihreään eli se on harvoja jalokiviä, joilla on vain yksi pääväri eli vihreä. Jalokivenä peridootti oli kauan huonosti arvostettu, mutta sen suosio on kasvanut viime aikoina. Ruohonvihreä sävy on halutuin.



Tansaniasta louhittu tansaniitti on tummimmillaan lähes sinisafiirin värinen, mutta erityistä tansaniitille on sen pleokroismi eli kivi muuttaa väriään sinisestä punaviolettiin, ruskeaan tai vihreään riippuen, mistä suunnasta sitä katsoo.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti