maanantai 2. huhtikuuta 2018

Sappheiros

Kreikankielinen sana sappheiros tarkoittaa sinistä eli sinisenhän me olemme tottuneet safiirin olevan väriltään. Tunnetuin safiirien käyttäjä lienee prinsessa Diana, jonka sinisafiirikihlasormuksesta tuli suursuosikki 1980-luvulla. Diana -sormuksen safiiria ympäröi timanttiseppele; tällaista istutusta kutsutaan carmosé -istutukseksi.

Todellisuudessa kaikki korundeiksi luettavat jalokivet, jotka eivät ole punaisia eli rubiineja, ovat safiireja. Safiireja löytyy täysin värittömistä kivistä aina todella tummansinisiin, melkein jo mustanpuhuviin. Myös erilaisia väriyhdistelmiä on olemassa: kaksivärisiä (sini-vihreä, sini-keltainen), ns. padparadscha (pinkin-/oranssinvärinen) sekä väriävaihtavia safiireja.


Halutuin ja arvokkain safiirin väri on ruiskukansininen. Heikkolaatuisia kiviä pyritään yleisesti parantelemaan erilaisilla käsittelyillä, joten jopa noin 90 % kaikista safiireista lämpökäsitellään nykyään, jotta jalokiven väri paranisi.

Timantin jälkeen korundit eli rubiinit ja safiirit ovat kovimpia ja kestävimpiä jalokiviä. Kovuutensa vuoksi ne soveltuvat kaikenlaisten korujen valmistukseen ja mm. sormukseen safiiri sopii mainiosti.


Synteettistä korundia on valmistettu jo 1800-luvulta lähtien, joten kaikki markkinoilla liikkuvat safiirit eivät valitettavasti ole luonnonmuovaamia, vaan ihminen on valmistanut ne teollisesti. On hyvä muistaa, että synteettiset kivet eivät kuitenkaan ole täysin arvottomia, koska niillä on aivan samat fysikaaliset, kemialliset sekä optiset ominaisuudet kuin aidoillakin jalokivillä. Synteettinen ei tarkoita jäljitelmää, sillä jäljitelmillä matkitaan ainoastaan aidon jalokiven ulkonäköä, ei sen muita ominaisuuksia. Jäljitelmät valmistetaan useimmiten lasista, muovista tai jäljiteltävää jalokiveä edullisemmasta kivimateriaalista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti